Skip to main content

Kan jeg løse problemet selv?

Noen ganger kan feilmeldinger og andre problemer med hvitevarer ha enkle løsninger! Her beskriver vi grunnleggende bruk og vedlikehold, samt mulige løsninger for hyppigst rapporterte problem.

Oppvaskmaskin 

Oppvaskmaskinen vil ikke starte – hva gjør jeg?
Har du en kjøkkenkran med integrert avstengningsventil, sjekk at denne er åpen. Ventilen finner du nederst på kranen.
Om elektronikken har hengt seg opp, kan du forsøke å resette maskinen. Hvordan dette gjøres varierer fra maskin til maskin. Følg bruksanvisning. (Manualslib.com)

Kjøkkenkran med avstengingsventil for oppvaskmaskin. Foto: Oras


Vask på høy temperatur
Vi anbefaler å bruke vaskeprogram med høy temperatur, som 60-70 grader. Dette er for det første mer hygienisk og det vil også være med på å holde oppvaskmaskinen ren.

Maskinrens
Vi anbefaler å kjøre en maskinrens noen ganger i året. Dette fåes kjøpt i dagligvareforretninger.

Vasker oppvaskmaskinen dårlig?
Synes du at maskinen vasker dårlig, bør du sjekke om spylearmene er tette. Disse kan løftes ut og rengjøres med en tannbørste eller noe tynt som du stikker inn i spylehullene. Rist ut og skyll godt.
Risten/silen i bunnen må også rengjøres for matrester. Gjerne 1-2 ganger i måneden.

Tømmes ikke vannet?
På flere modeller vil dette kunne være mulig å undersøke: Løft ut silen. Her vil du se et rundt hull og langs kanten i hullet vil du se en liten «plasttapp» som du kan løsne/vippe ut. Her vil et «tannhjul» komme til syne. Sjekk om noe har satt seg fast her.

Tørketrommel 

Tørketrommelen tørker ikke godt nok
Har du husket å tømme lofilteret? Dette bør gjøres etter hver gang du har brukt trommelen. Det er selvsagt også viktig å tømme kondensbeholderen. Denne blir fort full av vann.
Om ikke dette hjelper kan du prøve å pusse lett av sensoren som sitter inni trommelen. Denne kan bli tilgriset av belegg fra tøymykner. Her kan du bruke et ekstra fint pussepapir.
På kondenstørketromler må kondensatoren spyles med jevne mellomrom. Denne må være tørr før den settes inn igjen. Kondensatoren finner du nederst i front av tørketrommelen.

Vaskemaskin 

Tøyet lukter surt
En av de vanligste grunnene til at det lukter av tøyet, er at det blir vasket på for lav temperatur og med korte program. Det er viktig å kjøre maskinen på lange program med høy temperatur innimellom. Du kan også sette maskinen på 90 grader uten tøy og vaskemidler, dette er en fin måte å rense maskinen på. 
Vaskemiddel-beholderen må rengjøres en gang i blant, og samtidig ta en sjekk av belgen på innsiden av døren. Tørk godt av der du kan komme til.

Kombi- og kjøleskap

Renner det vann ut på gulvet?
Det er viktig å sjekke at dreneringen for kondensvann alltid er åpen. Dreneringen finner du på bakveggen inne i skapet. Her kan det falle ned matrester og tette igjen åpningen. Dette kan føre til at det samler seg vann nederst i skapet, og også at det renner vann ut på gulvet. Dreneringen kan stakes med medfølgende plastrør som skal stå i dreneringshullet. Om dette er borte/mangler, bruk et tynt plastrør som f.eks. 1 sugerør eller 2 Q-tips som er tapet sammen. Pass på å ikke bruke spisse gjenstander.

Fryseskap

Danner det seg is på innsiden?
Da må du avrime fryseren. Her kan du f.eks. bruke en føner for raskere opptining. Du kan også sette en kjele med varmt vann på et gryteunderlag inn i frysen, for at det skal tine raskere.
Bruk en plastskarpe eller et teflonbelagt redskap for å skrape av isen. Husk, ingen skarpe gjenstander! Koble til strømmen igjen.

Virker ikke NoFrost fryseskapet?
Kan du ha glemt å lukke døren? Da kan det ha dannet seg is inne i bakveggen. Dette vil ikke være synlig. Da må du koble fra strøm og la det stå slik i ca 2 døgn, før du starter skapet igjen. Ha skapdøren oppe og følg med slik at ikke vannet renner over kondensbeholderen i bakkant av skapet. Dette kan skje om det har dannet seg mye is som smelter.
(NoFrost = fryseskap som ikke behøver avriming.)

Steketopp

Komfyrvakt
I nyere leiligheter i dag, kreves det komfyrvakt som skal henge over steketoppen. Komfyrvakten reagerer raskt på røyk fra steketoppen, og vil da pipe og slå av toppen. Da må du slå av komfyrvakten, og skru på toppen igjen.

Noen kan oppleve at steketoppen ikke virker, og da kan det i noen tilfeller være tomme batteri i komfyvakten eller at komfyrvakten må resettes.

Når «L» lyser (Barnesikting/lås)
Om det lyser «L» på steketoppen, hold inne nøkkeltegnet i 3-5 sek. Da vil «L» forsvinne. Skru av toppen, og slå så på toppen igjen. Da vil barnesikringen være deaktivert. 
Gjør hele prosedyren slik at det ikke lyser «L» neste gang du bruker toppen. (Om du kun holder inne Nøkkeltegnet i 3-5 sek mens du lager mat, vil barnesikringen dukke opp igjen neste gang du skrur på toppen.)

Komfyr/stekeovn

Ved strømbrudd
Mange komfyrer vil ikke virke før du har stilt inn klokken. Dette gjelder om den er ny eller ved strømbrudd. Etter et strømbrudd kan også displayet stå å blinke, da må stekeovnen stilles inn på nytt.


Andre artikler

Frittstående eller integrert?

Når det gjelder hvitevarer snakkes det gjerne om frittstående, halvintegrert, innbygging, integrert eller integrerbart. Blir du litt forvirret av de ulike termene? Her kommer en kort forklaring!

Energimerking

Energimerkeordningen er utviklet for å gi forbrukere informasjon om energiforbruket til husholdningsprodukter.

Hva er EE-avfall?

EE-avfall er alle produkter som bruker strøm eller går på batterier, inkludert ledninger og annet som benyttes sammen med elektriske eller elektroniske produkter.

Reservedeler og tilbehør

I mange tilfeller kan en hvitevare enkelt repareres ved å erstatte deler. Disse delene kan du lett montere selv. Vi er behjelpelig med bestilling av reservedeler og tilbehør.